CAT-EXTxI + assemblea CAT-EXT

CAT-EXTxI + assemblea CAT-EXT
Catalunya Exterior per la Independència, assemblea sectorial-territorial de l'ANC per a la Catalunya Exterior

dimarts, 10 d’abril del 2012

Viatge a Bratislava (23 de març - 1 d'abril de 2012)

Pont nou (Nový most) sobre el riu Danubi

Una representant de Cat-Ext (l’Anna Masó, membre del Secretariat Nacional) ha visitat la capital d’Eslovàquia amb el propòsit de difondre l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i la voluntat independentista del poble català. La cerca prèvia de catalans a través de ‘Cat-Exterior’, ‘Catalans Abroad’ i ‘Catalans al Món’ va donar com a resultat la trobada d’un contacte a Bratislava, un català actiu: Hilari Ruiz de Gauna i Torres. Per correu electrònic es van intercanviar breus informacions i es va arranjar la primera reunió.

Bratislava és una ciutat petita, capital d’un país petit. El centre històric és molt bonic, la ciutat ha estat parcialment renovada i rehabilitada després de l’etapa soviètica, i té alguns edificis singulars, antics i moderns, que mereixen l’atenció dels visitants.

Entrada de les facultats de Dret i de Filosofia de la Universitat Comenius de Bratislava

La Universitat Comenius, dita així en homenatge al filòsof txec Jan Amós Komenský –Comenius- (1592-1670), fou fundada el 1919 amb la facultat de medecina a la qual s’afegiren les facultats de dret i de filosofia (1921). El castell fortificat (s. XV) acull el Museu Nacional eslovac. L’entorn natural amb el riu Danubi i els petits Càrpats també donen encant a la ciutat. No es pot dir el mateix de la climatologia: Ja ben entrada la primavera, és força severa, amb temperatures baixes, fort vents i pluges, tot i que als matins llueix un sol esplèndid.

La família de l’Anna Masó s’allotjava en un apartament i, per tant la seva primera sortida va ser per anar al supermercat més proper. L’atzar va fer que, mentre es preguntaven com funcionava la balança per tal de pesar la fruita, un jove se’ls va adreçar en català. Era un estudiant Erasmus. Després d’un breu diàleg l’Anna el convidar a la trobada de presentació de l’ANC, prevista per al divendres 30, segons havia programat amb l’Hilari. Van intercanviar noms i adreces electròniques i va dir que ho comentaria a d’altres joves Erasmus, companys seus. Ell no podria venir perquè aquella setmana se n’anava a Barcelona. El dimarts 3, l’Hilari i l’Anna es van reunir, en un modern bar-llibreria per conèixer-se.

L’Hilari Ruiz de Gauna fa 7 anys que viu a Bratislava. Treballa a Ràdio Eslovàquia. Va parlar del nivell de vida a la ciutat, del sous baixos i de la molta feina que encara cal fer per rehabilitar els barris caducs i severs de l’etapa soviètica. Van parlar de l’Acte constituent de l’Assemblea Nacional Catalana al Palau Sant Jordi el 10 de març, que ell havia seguit per TV3 via satèl·lit, fet que properament ja no serà possible si no hi posem remei tots plegats.

Castell de Bratislava

Era dimarts i no tenien encara la confirmació de quines persones hi anirien ni el lloc exacte on ens reunirien. Van decidir que esperarien si el jove estudiant Erasmus escrivia quelcom i d’altra banda, si l’Hilari confirmava l’assistència de les dues persones que tenia localitzades. En cas contrari, farien una passejada per Bratislava amb les seves famílies i ell faria de guia. El resultat fou negatiu, ni l’Hilari ni l’Anna no van aconseguir cap confirmació. La presentació fou cancel·lada i substituïda per una grata i interessant passejada pel barri històric, tot i la pluja.

Arran d’aquesta visita, en Sergi Marzàbal, dins la seva xarxa de webs catalansalmon.com va crear el web www.bratislava.catalansalmon.com, que facilitarà la informació i divulgació de l’ANC i la comunicació entre els catalans de Bratislava i d’arreu del món amb Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada