CAT-EXTxI + assemblea CAT-EXT

CAT-EXTxI + assemblea CAT-EXT
Catalunya Exterior per la Independència, assemblea sectorial-territorial de l'ANC per a la Catalunya Exterior

dijous, 13 de setembre del 2012

El President Mas afirma a Madrid que "Catalunya necessita un Estat"

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha començat explicant aquest dijous, durant una conferència a Madrid, que pensava dir el mateix que diu a Catalunya. Que no pensava utilitzar el doble llenguatge de què sovint s'acusa CiU. Dos dies després de la massiva manifestació independentista de la Diada, i amb màxima expectació a l'Hotel Ritz, el cap de l'Executiu català ha assenyalat: "El pitjor que pot fer un governant és tallar-li les ales a la il·lusió d'un poble. És lògic que s'estigui produint aquest clam popular. I jo m'identifico amb això".



Una consulta a Catalunya

La tesi de Mas, desgranada davant part dels alts estaments econòmics espanyols, és que Catalunya "ha intentant transformar l'Estat espanyol" per "poder-hi encaixar", i ja que "això no ha sigut possible, s'ha d'entendre que Catalunya necessita un Estat".

Preguntat sobre si una Catalunya independent és viable o no, el president ha assenyalat que això ho haurien de dir els catalans a través d'un referèndum. "¿Com es discuteix si un territori és nació o no?", s'ha peguntat Mas, "us proposaria un mètode pràctic: Consultem-ho a qui pretén ser nació. Potser hi ha una part de la societat catalana que es considera nació", ha respost el president.

El missatge del carrer

"Aquest és el missatge que se'ns trasllada des del carrer. La pregunta que hem de fer-nos és si es pot acceptar que Catalunya és una nació. Si acceptem això, hi ha moltes coses que es poden resoldre. Però si no es pot acceptar això, entenguin vostès que un poble vulgui resoldre aquest futur. No ens hem tornat bojos, no hem pujat al turó", ha continuat Mas, que no ha pronunciat en cap moment la paraula independència, ni tampoc ha posat terminis per a la creació de l'Estat català, "perquè el procés té els seus ritmes i cadències".

Això sí, el president ha llançat un clar missatge a l'Executiu central, que després de la massiva marxa intenta aquests dies treure ferro al que ha passat i atribuir-ho al malestar ciutadà per la crisi econòmica. "Que no es cometi el pitjor error, que és minimitzar el que està passat a Catalunya. Això ja està passant. Un milió i mig a Catalunya sobre set milions és la cinquena part. És com si nou milions de persones sortissin a tot Espanya. Si això es minimitza, seria un immens error. La gent no va sortir a divertir-se. Va sortir a dir que per aquest camí no es pot continuar. Hi ha d'haver un projecte propi”, ha assenyalat al Fòrum Nueva Economía Mas, que es reunirà el dia 20 de setembre amb el cap de l'Executiu central, Mariano Rajoy, per discutir la seva proposta de pacte fiscal per a Catalunya.

Els comicis

D'aquesta reunió, tal com ha apuntat el president, es podrà extreure si l'avançament electoral està a prop. "No tinc previst convocar eleccions si no és necessari. El que no garantiré és que no sigui necessari. Són temps en què cal jugar-se-la. Tot i així, unes eleccions no s'avancen perquè sí. Jo no tinc previst avançar-les, però si la situació es fa difícilment governable, si el pacte fiscal no té possibilitats, doncs hi pot haver un avançament electoral. I no passa res”, ha conclòs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada